Velka on veli otettaessa…

Ylivelkaantumisen aiheuttamat ongelmat yritetään taas nostaa tapetille Kelan blogissa. Ihme, ettei mikään media ole tarttunut (vähän itsestäänselväänkin) tutkimustulokseen, jossa todetaan ylivelkaantumisen vievän sairaseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläke taitaa olla oikealta nimeltään.

Harmi, ettei jutussa käsitelty enempää esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmien kausaliteettia ylivelkaantumiseen. Voisiko holtittoman kulutuskäyttäytymisen, joka on ylivelkaantumisen yleisin syy nykyisin, aiheuttaa jokin mielenterveydellinen ongelma tai impulssikontrolliin vaikuttava asia, kuten riippuvuus tai uhkapeliongelma?

Ulosoton alaisina elävillä puolestaan on heikot kannusteet palkkatyön tekemiseen. Ylivelkaantuneiden korkeassa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen riskissä ei välttämättä ole kyse vain terveysongelmien realisoitumisesta – siinä voi olla kyse myös kunniallisesta ulospääsystä työelämästä tilanteessa, jossa kannusteet ja mahdollisuudet työtulojen hankkimiseen ovat heikot.

Vakava aihe, inhimillisesti katsottuna. Vakava aihe, kansantaloudellisesti ja -terveydellisesti katsottuna. Sadat tuhannet ihmiset kärsivät ja ovat pois työelämästä, yhdistelmä josta ei ole kenellekään mitään hyötyä ja kaikille haittaa, eritoten kärsijälle itselleen.

Pienenä kevennyksenä sallittakoon mainittavan, että olisiko yllä oleva lainaus peräti ensimmäinen kerta, kun sosiaalitieteilijä tunnustaa kannusteiden merkityksen työnteon motivaattorina. Veroista puhuttaessa tätä vaikutusta vähätellään tai ainakin tekijää tai tekemättä jättäjää arvostellaan painokkain ja epäasiallisinkin sanankääntein.